Failin sähköinen lukuoikeus

Yhteisöjäsenet ja tilaajat voivat vuoden 2024 alusta vaihtaa Failin paperilehden sähköiseen lukuoikeuteen ePress-palvelussa. Yhteisöjäsen voi valita, haluaako entiseen tapaan jäsenetuna kaksi paperilehteä vai niiden tilalle yhden ePress-lukuoikeuden. Siirtymisestä ePress-lukuoikeuteen ilmoitetaan yhdistyksen sihteerille. Jos yhteisöjäsen haluaa sekä paperilehden että ePress-lehden, niin paperilehdet tulevat jäsenetuna yhdistykseltä ja sähköinen lukuoikeus tilataan maksullisena suoraan ePressiltä.

Yritys tai muu yhteisö, joka on Failin tilaaja, voi vaihtaa paperilehden tilauksen ePress-lukuoikeuteen ilmoittamalla paperilehden tilauksen päättämisestä yhdistyksen sihteerille ja tilaamalla maksullisen lukuoikeuden ePressiltä. Paperilehti ja sähköinen lukuoikeus (sisäinen käyttö) ovat samanhintaiset (60 e alv 0%).

ePress-palvelu on kirjastoille, yrityksille ja yhteisöille tarkoitettu tilauspalvelu, joten henkilöjäsenet tai Failin henkilötilaajat eivät voi saada sähköistä ePress-lukuoikeutta.

Lisätietoja paperilehden vaihtamisesta sähköiseen lukuoikeuteen saa Liikearkistoyhdistyksen sihteeriltä Toni Suutarilta (sihteeri(at)liikearkistoyhdistys.fi, 044 551 2029).

Tekoäly ja tiedonhallinta -teemapäivä

Liikearkistoyhdistys järjestää keskiviikkona 29.11. teemapäivän Tekoäly ja tiedonhallinta. Luvassa on puheenvuoroja tekoälyn hyödyntämisestä monesta eri näkökulmasta. Teemapäivä alkaa klo 9.00 ja päättyy klo 15.00 mennessä. Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä Sokos Hotelli Vantaassa tai etänä Teamsin välityksellä.

Alustava ohjelma:

8.30 – 9.00 Ilmoittautuminen ja kahvi
9.00 – 9.10 Alkusanat
9.10 – 9.50 Johdanto: tekoäly ja tiedonhallinta, Juha Anttila, IITC Oy
9.50 – 10.30 Tekoälyn suhde tekijänoikeuksiin, Anette Alén, professori, Helsingin yliopisto
10.30 – 10.45 Jaloittelutauko
10.45 – 11.30 Tekoälyn hyödyntäminen digitointiprosessissa – DALAI -hanke, Maiju Pohjola, Kansallisarkisto
11.30 – 12.30 Lounas 
12.30 – 13.15 Hipun mahdollisuudet tekoälyn saralla ja katsaus hanketoimintaan, Anssi Jääskeläinen, XAMK
13.15 – 14.00 Tekoälyn sovellukset tiedonhallinnan järjestelmissä, Elina Röyskö, M-Files
14.00 – 14.15 Kahvi
14.15 – 15.00 Tekoäly ja etiikka, FT Anna-Mari Wallenberg, Helsingin yliopisto
15.00  Loppusanat ja museovierailulle ilmoittautuneiden siirtyminen kohti museota

Klo 15.30 alkaen mahdollisuus tutustua Vantaan museossa Ikikallion tarinoita -näyttelyyn museoamanuenssin johdolla.

Juha Anttila toimii IITC:n toimitusjohtajana ja konsulttina. Juhalla on yli kahdenkymmenen vuoden konsultointikokemus informaation ja erityisesti dokumenttien hallinnasta sekä siihen liittyvien järjestelmien käyttöönotosta. Juha on työssään tutustunut yli kolmensadan suomalaisen organisaation tiedonhallintaan.

Anette Alén on siviili- ja kauppaoikeuden professori Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on tutkinut erityisesti digitaalisen viestinnän ja tekoälyn juridiikkaa sekä tekijänoikeuskysymyksiä.

Maiju Pohjola työskentelee Kansallisarkistossa massadigitoinnin ja analogisten viranomaisaineistojen ohjaus- ja vastaanottotehtävissä. Hän on toiminut myös tuoteomistajana DALAI-hankkeessa (Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti). Kansallisarkistossa hän on työskennellyt vuodesta 2014 asti erilaisissa tehtävissä.

Anssi Jääskeläinen työskentelee Xamkilla Digitalia tutkimuskeskuksessa tutkimuspäällikönä. Tällä hetkellä päävastuualueina ovat Memory Labin käyttöönottopilotit, kansainvälinen yhteistyö sekä DLM Forumin johtokunnan jäsenyys.

Elina Röyskö on tiedonhallinnan asiantuntija, joka auttaa yrityksiä automatisoimaan ja tehostamaan tietotyötä ja liiketoimintaprosesseja, sujuvoittamaan dokumenttikeskeistä yhteistyötä ulkoisten sidosryhmien kanssa ja parantamaan tietoturvaa ja vaatimustenmukaisuutta. Hän auttaa asiakkaitaan eri toimialoilla hyvin monenlaisissa käyttötapauksissa, kuten asiakasdokumenttien hallinta, projektidokumenttien hallinta, sopimustenhallinta, kontrolloitu dokumenttien hallinta ja tietoturvallinen asiakasyhteistyö.

Dosentti Anna-Mari Wallenberg on kognitiotieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Anna-Mari tutkii mm. älykkäisen järjestelmien yhteiskunnallisten vaikutusten tutkimusta, ja opettaa mm. tekoälyn filosofiaa ja etiikkaa Helsingin yliopistossa. Puheenvuorossaan Anna-Mari tarkastelee tekoälyn etiikan tutkimusta, ja sen keskeisiä väitteitä.

Hinta läsnäoleville: jäsenet 300 € + alv., ei-jäsenet 400 € + alv. (sisältää kahvit ja ruokailut)

Hinta etänä: Jäsenet 250 € + alv., ei-jäsenet 350 € + alv.

Osanoton voi perua maksutta viikko ennen tilaisuutta. Tämän jälkeisistä peruutuksista veloitetaan 100 € (läsnä) tai 50 € (etä).

Ilmoittautuminen:

  * pakollinen kenttä

  Lisätietoja
  (Kerro osallistutko etänä vai läsnä. Myös mahdolliset allergiat, laskutusohjeet, yms. Kerro myös osallistutko teemapäivän jälkeen museovierailuun.)

  Faili 3/2023

  Faili-lehden kuluvan vuoden kolmas numero on edennyt painoon saakka. Lehti kolahtaa tilaajien postilaatikkoon lähiviikkojen aikana. Tuttuun tapaan lehden sisällöstä on mahdollista saada maistiaisia jo ennakkoon.

  Iltapäiväretki Orimattilan taidemuseoon ja UKK-arkistoon

  Liikearkistoyhdistys ja Arkistoyhdistys yhdistävät nyt voimansa ja tarjoavat jäsenilleen iltapäiväretken Orimattilaan keskiviikkona 6.9.2023. Tutustumme retkellä hienoon Orimattilan taidemuseoon ja suorastaan legendaariseen Urho Kekkosen arkistoon. Bussikuljetus lähtee Senaatintorilta ja palaa sinne illansuussa.

  Retken ohjelma

  klo 12 lähtö Senaatintorilta bussilla

  13.30 saapuminen Orimattilan taidemuseoon

  Klo 13.30–14.30 opastettu kierros Orimattilan taidemuseossa

  14.30–15 siirtyminen UKK-arkistoon

  15.00–16.30 kahvit ja opastettu kierros UKK-arkistossa

  viimeistään 16.45 lähtö takaisin Helsinkiin

  n. klo 18.15 paluu Senaatintorille

  Retken osallistujien tarvitsee maksaa itse ainoastaan taidemuseon pääsylippu (4 e tai Museokortti). Muun ohjelman ja kahvit tarjoavat yhdistykset sekä UKK-arkisto. Kahville hankitaan myös sämpylöitä tai muuta suolaista syötävää, että jaksamme iltaan asti.

  Lämpimästi tervetuloa!

  Retki on tarkoitettu Liikearkistoyhdistyksen ja Arkistoyhdistyksen jäsenille.

  Ilmoittaudu retkelle

  Riskienhallinnan teemapäivä

  Liikearkistoyhdistys järjestää 17. toukokuuta teemapäivän turvallisuudesta, varautumisesta ja riskienhallinnasta Holiday Inn Elielinaukiolla Helsingissä. Voit osallistua tapahtumaan joko paikan päällä tai etänä Teamsin välityksellä.

  Alustava ohjelma:

  8.30 – 9.00 Ilmoittautuminen ja kahvi​

  9.00 – 9.30 Johdantopuheenvuoro, Anu Hakkarainen, Puolustuskiinteistöt

  9.30 – 10.15 Varautuminen ja Kansallisarkisto, Kristiina Laine, Kansallisarkisto

  10.15 – 10.30 Jaloittelutauko​

  10.30 – 11.00 ”Arkisto liekeissä” – esimerkkejä elävästä elämästä​​

  11.00 – 11.45 Riskienhallinta pitkäaikaissäilytyksessä, Kimmo Koivunen, CSC

  11.45 – 12.45 Lounas​

  12.45 – 13.30 Tiedonhallinta ja valmiussuunnittelu, Hanna Salminen, Patria

  13.30 – 14.00 Ukrainan sota ja arkistot, Dmitri Frolov, Kansallisarkisto

  14.00 – 14.30 Kahvitauko

  14.30 – 15.15 Tiedonhallinnan vaaratilanteita yritysmaailmassa, Mikko Hyvärinen, Metsä Group

  Hinta läsnäoleville: jäsenet 300 € + alv., ei-jäsenet 400 € + alv. (sisältää kahvit ja ruokailut)

  Hinta etänä: Jäsenet 250 € + alv., ei-jäsenet 350 € + alv.

  Osanoton voi perua maksutta viikko ennen tilaisuutta. Tämän jälkeisistä peruutuksista veloitetaan 100 € (läsnä) tai 50 € (etä).

  Faili 1/2023

  Kuluvan vuoden ensimmäinen Faili-lehti on edennyt jo painoon saakka, ja ilmestyy tilaajille lähiviikkojen aikana. Tuttuun tapaan lehdestä tarjotaan kuitenkin jo esimakua täällä.

  Asiakirjahallinnon peruskurssi

  Liikearkistoyhdistys järjestää maaliskuussa 2023 Asiakirjahallinnon peruskurssin verkko-opetuksena Teamsin kautta. Koulutus pidetään kahtena peräkkäisenä maanantaina, 6.3. ja 13.3.2023.

  Ohjelma:

  Maanantai 6.3.2023

  9.00: Asiakirjahallinnan merkitys, terminologia sekä asiakirjahallintaa ohjaavat lait ja standardit, Hanna Salminen

  10.30: Tauko

  10.45: Harjoitustehtävä, Hanna Salminen

  12.00: Lounastauko

  13.00: Asiakirjahallinto yksityisellä sektorilla, liiketoiminnan vaatimukset, kansainvälinen toimintaympäristö asiakirjahallinnon näkökulmasta, Mikko Hyvärinen

  14.30: Ensimmäisen päivän päätös

  Maanantai 13.3.2023

  9.00: Digitaalinen pitkäaikaissäilytys ja sen haasteet, Iiris Kivelä

  10.15: Tauko

  10.30: Fyysisten arkistojen hallinta, arvonmääritys ja seulonta, järjestäminen ja luettelointi, Olli Alm

  12.00: Lounastauko

  13.00: Asiakirjojen digitointi, sähköinen arkistointi, metatiedot, Janne Ridanpää

  14.30: Toisen päivän päätös

  Iiris Kivelä toimii ylitarkastajana Kansallisarkiston sähköisen arkistoinnin palvelussa (SAPA). Iiris ohjaa valtionhallinnon viranomaisten digitaalisten kulttuuriperintöaineistojen siirtoja sähköisen arkistoinnin palveluun sekä osallistuu SAPA-palvelun ja -alustan kehitystyöhön. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. Kelassa arkistointipalvelujen tuoteomistajana ja Suomen Pankissa analogisen arkiston konservointiprojektissa. Iiriksellä on myös kokemusta kv-organisaation asiakirja- ja dokumentinhallinnasta ja pitkäaikaissäilytysjärjestelmän käyttöönottoprojektista.

  Hanna Salminen työskentelee Patria Oyj:n konsernihallinnossa tiedonhallinnan kehitystehtävissä. Senior IT Application Specialistina hänen tehtäviinsä kuuluu konsernin yhteisen dokumentinhallinnan kehittäminen liiketoiminta- ja käyttäjälähtöisesti sekä pääkäyttäjätehtävät. Ennen Patriaa Hanna työskenteli yli kymmenen vuotta valtionhallinnossa tiedonhallinnan asiantuntijana puolustushallinnossa ja viimeisimmäksi Sisäministeriössä. Tiedonhallinnan asiantuntijana Hanna on perehtynyt mm. tietoturvallisuusvaatimuksiin, toimintaprosessien kehittämiseen ja asiakirjojen elinkaarihallintaan. Lisäksi Hanna on toiminut erilaisissa järjestelmäkäyttöönotoissa asiantuntijana ja projektipäällikkönä.

  Mikko Hyvärinen on dokumentinhallinnan ja arkistoinnin asiantuntija Metsä Groupissa, jonne hän siirtyi vuonna 2021 kahdentoista Nokia-vuoden jälkeen. Mikolla on vuosia havainnoinut kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten arkistointikäytäntöjä sekä tiedonhallintaa yleisellä tasolla. Isot sähköisten ja paperisten kokoelmien seulonnat ovat Mikolle hyvin tuttuja projekteja kuten myös yrityskauppoihin liittyvät aineistojen migroinnit ja arkistoidun aineiston käyttöoikeuksien määrittäminen.

  Olli Alm toimii Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistossa tietopalvelu- ja kehittämispäällikkönä. Hänen vastuullaan on mm. järjestämis-, luettelointi- ja digitointityön ohjaaminen sekä tietopalvelu. Aikaisemmin hän toimi tiiminvetäjänä Suomen suurimmassa asiakirjojen järjestämishankkeessa – Sota-arkistoprojektissa.

  Janne Ridanpää toimi tutkijana Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämässä Päivälehden arkistossa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa asiakirjojen järjestäminen, luettelointi, digitointi ja sen valmistelu sekä asiakaspalvelu ja muu sidosryhmätyö. Janne on työskennellyt arkistoalalla vuodesta 2012 lähtien. Päivälehden arkisto on päätearkisto, jo tallentaa Sanoman, sen edeltäjien, yhtiön kustantamien lehtien ja omistajasukujen aineistoja.

  Hinta: jäsenille 300 € ja muille 400 €. +24 % alv. Hintaan sisältyy Säilyykö sähköinen – ja kuinka kauan? -kirja, joka postitetaan osallistujille etukäteen.

  Peruutusehdot: Osallistumisen voi peruuttaa maksutta 7 vrk ennen tilaisuutta. Muutoin veloitetaan 100 euroa + alv 24 % toimistokuluina. Mikäli esteestä ei ilmoiteta, veloitetaan koko osallistumismaksu. Tilaisuuden osallistujan voi vaihtaa.

  Ilmoittautuminen:

   * pakollinen kenttä

   Lisätietoja
   (Kerro osallistutko etänä vai läsnä. Myös mahdolliset allergiat, laskutusohjeet, yms. Kerro myös osallistutko teemapäivän jälkeen museovierailuun.)